Αμπέλια μεγανθής (Abelia x grandiflora)

Η αμπέλια η μεγανθής είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, γνωστός για την εξαίσια εμφάνιση, τόσο του φυλλώματος όσο και των λουλουδιών του. Καλυμμένη με πυκνά, μικροσκοπικά φύλλα, σε λαμπερό πράσινο χρώμα και γοητευτικά ροζ άνθη με απαλό άρωμα, είναι εκπληκτική σε ομαδικές φυτεύσεις, παρτέρια ή χαμηλούς φράκτες και μπορντούρες.

  • Μέγεθος – Η αμπέλια η μεγανθής είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το χαμηλό και συμπαγές της φύλλωμα, έχει τη μορφή πυκνού θάμνου και στηρίζεται πάνω σε πολλά λυγισμένα κλαδιά. Τα φύλλα της, λαμπερά και έντονα διακοσμητικά, σε βαθιούς πράσινους τόνους, μπορεί να παραμείνουν ανέπαφα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ή να αποχωριστούν τα κλαδιά σε περιόδους με έντονο κρύο.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι. Σε ανέμελα μπουκέτα, με ένα διακριτικό κι ευχάριστο άρωμα, έχουν ροζ χρώμα και ρομαντική εμφάνιση και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε εδάφη με διάβρωση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Κάθε 3 με 4 χρόνια, πιθανόν να χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα για να ανανεωθεί το σχήμα της και να διατηρηθεί το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους χαμηλής συντήρησης, αλλά και κατηφορικά σημεία και πλαγιές για τον έλεγχο της διάβρωσης.