Αγγελική λεπτόφυλλη πανασέ (Pittosporum tenuifolium “Variegatum”)

Η αγγελική η λεπτόφυλλη πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, αγαπημένος για το εξαιρετικής ομορφιάς φύλλωμά του, αλλά και τα βαθιά μωβ άνθη του με την μελένια μυρωδιά. Μόνιμα πράσινος, καλοσχηματισμένος και πυκνός, αναδεικνύει το σκούρο πράσινο και κρεμ φύλλωμά του, που δημιουργεί υπέροχες αντιθέσεις και αναδεικνύει τον κήπο μας.

  • Μέγεθος – Η αγγελική η λεπτόφυλλη πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – To πανέμορφο φύλλωμά της, είναι πυκνό και λαμπερό, ενώ σχηματίζει έναν φουντωτό, οβάλ θάμνο. Κάθε φύλλο, βαμμένο γκρίζο-πράσινο, πάνω σε όμορφα σκούρα κλαδιά, στολίζεται με ακριανές, λευκές-κρεμ λεπτομέρειες που κάνουν αντίθεση με τα σκούρα στοιχεία. Η υπέροχη αυτή εικόνα του φυλλώματος, διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνοντας χρώμα και ενδιαφέρον στον χειμερινό μας κήπο.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της αγγελικής αυτής, εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Σε μπουκέτα, από πολλά μικρά άνθη, έχουν χρώμα βαθύ μωβ, ενώ χαρίζουν ένα υπέροχο μελένιο άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πηλώδη και ασβεστώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, αφαιρώντας ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.