Αγγελική νάνα (Pittosporum tobira “Nanum”)

Η αγγελική η νάνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με μικρό μέγεθος και συμπαγές, φυσικά καλοσχηματισμένο φύλλωμα. Συνδυάζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της κοινής αγγελικής, με τα λαμπερά φύλλα και γλυκά, λευκά-κίτρινα άνθη, εισάγει ένα νέο στοιχείο: αυτό της μίνι εμφάνισης, που ταιριάζει εξαιρετικά σε μικρά παρτέρια ή άκρες του κήπου και επίπεδα.

  • Μέγεθος – Η αγγελική η νάνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμά της, πυκνό και συμπαγές, δημιουργεί έναν χαμηλό, πράσινο όγκο, που αναπτύσσεται αργά αλλά κομψά πάνω από το έδαφος. Σχηματισμένο από σκούρα, δερματώδη φύλλα, με λαμπερή όψη και λεία υφή, παραμένει όμορφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας όγκο και ζωντάνια στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα άνθη της νάνας αγγελικής εμφανίζονται αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Οργανωμένα πολλά μαζί, πάνω σε μπουκετάκια, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν γλυκιά μυρωδιά, ενώ αλλάζουν σταδιακά το χρώμα τους, από λευκό, σε κίτρινο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, αφαιρώντας ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.