Αγγελική πανασέ (Pittosporum tobira “Variegatum”)

Η αγγελική πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με πλούσιο, λαμπερό φύλλωμα και εξαιρετικά λευκά με κίτρινα άνθη που έχουν ένα γλυκό άρωμα. Χρωματισμένη σε σκούρους πράσινους τόνους, με λευκές-κρεμ ακριανές λεπτομέρειες στο κάθε της φύλλο, χαρίζει όγκο και ενδιαφέρουσα όψη στον κήπο μας όλο το χρόνο.

  • Μέγεθος – Η αγγελική πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά της, σχηματίζεται από οβάλ μακρόστενα φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα και λεκυό-κρεμ περίγραμμα. Έντονα λαμπερό και λείο, μεγαλώνει αργά, δημιουργώντας υπέροχους όγκους που δίνουν βάθος στις συνθέσεις μας. Τα αειθαλή φύλλα της, παραμένουν διακοσμητικά καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Οργανωμένα πολλά μαζί, πάνω σε μπουκετάκια σε σχήμα ομπρέλας, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν γλυκιά μυρωδιά, ενώ αλλάζουν σταδιακά το χρώμα τους, από λευκό, σε κίτρινο, καθώς ωριμάζουν.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, αφαιρώντας ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.