Η ασπιδίστρα είναι ένας υπέροχος, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα. Αγαπημένη για το καταπράσινο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλατιά φύλλα, σαν λωρίδες, αναπτύσσεται πανεύκολα, τόσο στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας, όσο και σε ένα σκιερό δωμάτιο του σπιτιού. Ιδανική για τα δύσκολα σημεία χωρίς φως, είναι εξαιρετική για να πρασινίσουμε χώρους όπου δεν αναπτύσσονται άλλα φυτά.

  • Μέγεθος – Η ασπιδίστρα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 10 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μιαό μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά της, μοιάζει πολύ με τροπικού φυτού. Μόνιμα πράσινο, φτιαγμένο από πλατιά, μακρόστενα φύλλα, ξεπηδά σαν πήδακας από ένα κεντρικό σημείο, δημιουργώντας όμορφες, παχιές τούφες. Λαμπερό στην όψη και με μια λεία, δερματώδη υφή, είναι ιδανικό για να πρασινίσει εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της, απαλά καφέ-κρεμ και ελαφρώς αποχρωματισμένα, σχηματίζονται στην επιφάνεια του εδάφους, νωρίς το καλοκαίρι. Αν οι συνθήκες όπου αναπτύσσεται είναι ευνοϊκές, συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες εποχές του χρόνου.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Παρόλο που μπορεί να μεγαλώσει σε σημεία με μερική σκιά, ο έντονος ήλιος την δυσκολεύει σημαντικά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους και κρεμαστά καλάθια ή περβάζια, ταράτσες, εσωτερικούς χώρους και γενικά σημεία με αρκετή σκιά.