Άσπρη λαδανιά (Cistus salviifolius)
Η άσπρη λαδανιά είναι ένας εξαίσιος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Ευρώπη. Εξαιρετικά προσαρμοσμένη στις συνθήκες της χώρας μας, χαρίζει φυσικό, ανεπιτήδευτο λουκ χωρίς σημαντική φροντίδα. Τα ολόλευκα άνθη της με το χρυσαφένιο κέντρο, εμφανίζονται για μεγάλο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
- Μέγεθος – Η άσπρη λαδανιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
- Φύλλωμα – Το απαλό, ελαφρώς χνουδωτό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από απλά, λαδί-πράσινα ή γκρίζα πράσινα φύλλα. Ελαφρώς αρωματικό, με εμφάνιση βοτάνου, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
- Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της λαδανιάς εμφανίζονται το καλοκαίρι. Φτιαγμένα από 5 μεγάλα πέταλα, απαλά και ολόλευκα, έχουν χρυσαφένιο κέντρο και συνεχίζουν να παράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
- Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
- Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
- Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 ή και -10°C.
- Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Οποιαδήποτε παρέμβαση ωστόσο θα πρέπει να είναι διακριτική μιας και σαν φυτό δεν ανταποκρίνεται καλά στους αυστηρούς χειρισμούς.
- Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.