Άτσερ δίσεκτο (Acer palmatum “Dissectum”)

Το άτσερ το δίσεκτο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή μικρό δέντρο, με καταγωγή από την Άπω Ανατολή. Στολισμένο με φύλλα μοναδικής ομορφιάς, χαραγμένα βαθιά με λεπτομέρεια, ακολουθεί ευχάριστα τις αλλαγές των εποχών, αλλάζοντας το χρώμα του και παίζοντας με το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.

 

Κοινή ονομασία: Άτσερ δίσεκτο

Λατινική ονομασία: Acer palmatum “Dissectum”

Οικογένεια: Sapindaceae

 

  • Μέγεθος – Το άτσερ το δίσεκτο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή μικρό δέντρο, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα.Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φανταστικό φύλλωμά του, στηρίζεται σε έναν καλά δομημένο κορμό, που του δίνει τη μορφή χαμηλού θάμνου ή δέντρου. Τα μοναδικής ομορφιάς φύλλα του, σε σχήμα παλάμης, είναι βαθιά χαραγμένα με λεπτομέρεια και βάφονται σε εκπληκτικούς θερμούς τόνους, ανάμεσα από κίτρινο, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο, μέχρι που τελικά πέφτουν με τα κρύα του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα κοκκινο-μωβ άνθη του, εμφανίζονται διακριτικά ανάμεσα από το φύλλωμα, ενώ το φθινόπωρο ακολουθούνται από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του άτσερ με την αέρινη όψη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση στα ουδέτερα και όξινα χώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και το καλύτερο είναι να αφήνεται να αναπτυχθεί φυσικά.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και βραχόκηπους, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, αστικούς κήπους, κήπους κινέζικης και ιαπωνικης αρχιτεκτονικής, πλατείες και εξοχικούς κήπους και κατοικίες.