Αβούτυλο Κέντις Μπελ (Abutilon x hybridum “Kentish Belle”)

Το αβούτυλο “Κέντις Μπελ” είναι ένας εξαιρετικός διακοσμητικός θάμνος, με ενδιαφέρον φύλλωμα και πανέμορφα χρωματιστά άνθη. Φουντωτό στην ανάπτυξη, ταιριάζει ιδανικά σε Μεσογειακούς κήπους αλλά και σε συνθέσεις εκτός εδάφους, σε μπαλκόνια, εισόδους, περβάζια και κρεμαστά καλάθια. Τα άνθη του, σαν κρεμαστά φαναράκια, βάφονται σε έντονο πορτοκαλοκίτρινο και κόκκινο χρώμα.

  • Μέγεθος – Το αβούτυλο “Κέντις Μπελ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα του αβούτυλου είναι φτιαγμένο από πλατιά φύλλα σε σχήμα παλάμης, όμορφα διατεταγμένα πάνω σε ευλύγιστα κλαδιά που ελαφρώς γέρνουν. Η ελκυστική αυτή όψη του συχνά διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε περιοχές με έντονο κρύο, τα φύλλα αποχωρίζονται προσωρινά τα κλαδιά για να προστατευτούν από το χειμερινό κρύο.
  • Άνθη – Το ομορφότερο μέρος του φυτού αυτού, είναι τα άνθη του, τα οποία εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μεγάλα ως 4-5 εκατοστά και κρεμαστά κάθετα, σαν διακοσμητικά φαναράκια, έχουν σχήμα που θυμίζει ελαφρά καμπανούλα, φτιαγμένη από πορτοκαλοκίτρινα πέταλα και κόκκινους διακοσμητικούς κάλυκες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα, προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους και κρεμαστά καλάθια ή περβάζια. Ακόμη ταιριάζει καλά σε συνθέσεις εξοχικών κήπων ή σε κήπους με νησιώτικο ή Μεσογειακό στυλ.