Η μπρουγκμάνσια είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος ή μικρό δέντρο, με καταγωγή από το Εκουαδόρ και τη Χιλή. Φουντωτή και άκρως τροπική στην όψη, διακοσμείται με γιγάντια, συνήθως λευκά άνθη, σε μορφή τρομπέτας. Ανθισμένη από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο, είναι σίγουρο ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις, αρκεί να τη φυτέψουμε σε ένα ζεστό σημείο.

  • Μέγεθος – Η μπρουγκμάνσια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 3 έως 4,5 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ, δροσερό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μεγάλα ανοιχτά πράσινα και κρεμ φύλλα, διατηρεί την ζωηρή όψη του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στη φυσική του ανάπτυξη, έχει την όψη μεγάλου θάμνου, συχνά όμως διαμορφώνεται και σαν δέντρο, στηριγμένο σε έναν ημίσκληρο ανοιχτόχρωμο κορμό.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά λουλούδια της, με την εξωτική όψη, εμφανίζονται το καλοκαίρι. Καθαρά κι ολόλευκα, έχουν το σχήμα μεγάλης τρομπέτας και συνεχίζουν να παράγονται μέχρι και το φθινόπωρο, κλέβοντας τις εντυπώσεις όσων επισκεπτούν τον κήπο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Στις περιοχές όπου ο χειμώνας δεν είναι ήπιος, χρειάζεται επιπλεόν προστασία από το κρύο, με μεταφορά του φυτού σε γλάστρα, σε κάποιο φωτιζόμενο εσωτερικό χώρο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Προσοχή χρειάζεται ώστε το χώμα της να μην ξεραίνεται για μεγάλα διαστήματα, αλλά ούτε να αφήνουμε να συγκρατεί πολλά νερά.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό χρειάζεται να την διατηρούμε σε θέσεις με ελάχιστη θερμοκρασία γύρω στους 7 με 10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Λόγω της ευαισθησίας της στο κρύο χρειάζεται προστασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδανικά σε κάποιο φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού. Την ίδια εποχή, μπορούμε να την κλαδέψουμε, διατηρώντας το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, ανθόκηπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες κι υπαίθρια καθισιτκά, φωτεινούς εσωτερικούς χώρους και ζεστούς εξοχικούς κήπους, Μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου ή παραθαλάσσιου στυλ.