Η χοΐσια είναι ένας υπέροχος, λαμπερός θάμνος, με καταγωγή από το Μεξικό. Μόνιμα στολισμένος με ένα πυκνό, λείο φύλλωμα, σκούρου πράσινου χρώματος, καλύπτεται με ολόλευκα μυρωδάτα άνθη, για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Καλά προσαρμοσμένος στην ξηρασία, ζητά ελάχιστη φροντίδα για να χαρίσει μια άκρως κομψή κι εντυπωσιακή εμφάνιση.

  • Μέγεθος – Η χοΐσια είναι ένας μέτριου μεγέθους θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει επίσης από 1,5 έως 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η χοΐσια θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, λαμπερό φύλλωμά της, φτιαγμένο από στρογγυλεμένα, σκούρα πράσινα φύλλα, έχει λεία υφή και διατηρείται υπέροχο καθόλη τη διάρκεια του έτους
  • Άνθη – Τα λουλούδια της, σε καθαρό λευκό χρώμα, φωτίζουν το σκουροπράσινο φόντο του φυλλώματος και αναδύουν μια λουλουδένια μυρωδιά. Η κύρια εποχή εμφάνισής τους είναι από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβρη, όμως σε κήπους με ήπιες θερμοκρασίες, μπορεί να τα δούμε και μέσα στο χειμώνα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, προσέχοντας όμως να κάνουμε ελαφριές επεμβάσεις, για να μην εμποδίσουμε μια καλή ανθοφορία.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες και γωνίες δρόμων ή μονοπατιών, άκρες κοντά σε τοίχους, αστικούς κήπους, πλατείες, επίσημες φυτεύσεις και ξηρούς κήπους ή κήπους χαμηλής συντήρησης.