Δασυλείριο σερατιφόλιουμ (Dasylirion serratifolium)

Το δασυλείριο σερατιφόλιουμ είναι ένα εκπληκτικό διακοσμητικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό. Με μπλε-πράσινα φύλλα, μικρά αγκαθάκια σαν δόντια που περιβάλλουν το φύλλωμα και υπέροχες, ακριανές τούφες, επιπλέον έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και είναι εξαιρετική επιλογή για τον ζεστό κήπο ή το μπαλκόνι μας.

  • Μέγεθος – Το δασυλείριο σερατιφόλιουμ είναι ένα διακοσμητικό φυτό με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το μαγευτικό του φύλλωμα, έχει την εμφάνιση μικρού φοίνικα, καθώς στηρίζεται σε έναν κοντό και παχύ, κυλινδρικό κορμό. Με μακριά φύλλα, σαν λεπίδες, σχηματίζει μια μεγάλη τούφα, που αναπτύσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα φύλλα του, μπλε-πράσινα, στολισμένα με μια οδοντωτή, διακοσμητική περιφέρεια, μπορεί να γίνουν ως και 1 μέτρο στο μήκος τους, ενώ στην άκρη λεπταίνουν, καταλήγοντας σε μια ανέμελη, ξερή τούφα.
  • Άνθη – Τα υπέροχα άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι. Πιασμένα πολλά μαζί, σε μακριά μπουκέτα, που υψώνονται μέσα από το φύλλωμα, είναι μικρά σε μέγεθος, με λευκό-κρεμ χρώμα και σχήμα αστεριού.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε όμορφη την εμφάνισή του, αφαιρούμε τυχόν ξερά ή κατεστραμένα φύλλα, όταν κρίνουμε απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ.