Η δουράντα είναι ένας φανταστικός αειθαλής θάμνος, με καταγωγή από την τροπική Αμερική. Αγαπημένη από τους κηποτέχνες για τα εντυπωσιακά άνθη της, έχει κερδίσει τη θέση της σε πολλούς ελληνικούς κήπους, όπου προσαρμόζεται θαυμάσια. Με αποχρώσεις του έντονοτ μωβ, πράσινου και πορτοκαλί, μπορεί να χαρίσει ένα χαλαρό εξωτικό στυλ.

  • Μέγεθος – Το ύψος της δουράντας ξεκινά από τα 60 εκατοστά και μπορεί να φτάσει έως και 6 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 60 εκατοστά και αυτό μέχρι τα 3 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά της, από λαμπερά, πλούσια χρωματισμένα φύλλα σε αποχρώσεις του πράσινου, μεγαλώνει γρήγορα και διατηρείται στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αρκετές φορές συνοδευόμενο από αγκάθια, δίνει στη δουράντα τη μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου.
  • Άνθη – Το εντυπωσιακότερο μέρος της δουράντας είναι αδιαμφισβήτητα τα άνθη της. Μαζεμένα σε πλούσια χαλαρά “τσαμπιά” που κρέμονται προς τα κάτω με χάρη, εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα τα συναντήσουμε όλο το χρόνο. Σε εκπληκτικές αποχρώσεις του μπλε-μωβ, συχνά στολισμένα με ένα διακριτικό λευκό περίγραμμα, μαγνητίζουν το βλέμμα και αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος για τον κήπο που θα βρεθούν. Ωριμάζοντας, τη θέση τους δίνουν σε επίσης διακοσμητικούς, στρογγυλωπούς πορτοκαλί καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με αρκετές ώρες φωτισμού κάθε μέρα και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, για αυτό το χειμώνα θα πρέπει να προστατεύεται, με κάποιο κάλυμμα αλλά και μια καλή στρώση εδαφοκάλυψης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέυουμε χαμηλά, νωρίς την άνοιξη, προωθώντας μια συμπαγή εμφάνιση.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες, φυτοφράκτες, όρια και χωρίσματα του κήπου, γωνίες μονοπατιών και άκρες τοίχων, μεγάλες γλάστρες και υπερυψωμένα παρτέρια, μπαλκόνια και εισόδους και χαλαρούς εξοχικούς ή μεσογειακούς κήπους.