Ελαίαγνος (Elaeagnus x ebbingei)
Ο ελάιαγνος έμπινγκεϊ είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με ωραία χαρακτηριστικά που πέτυχαν έπειτα από αρκετές διασταυρώσεις. Με ένα πανέμορφο φύλλωμα, με δερματώδη υφή και ωραίους, μεγάλους πόρους, βάφεται σε ασημένιο και σκούρο πράσινο χρώμα, δημιουργώντας ένα από τα ωραιότερα φυλλώδη αποτελέσματα.
- Μέγεθος – Ο ελάιαγνος έμπινγκεϊ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,4 έως και 3 μέτρα.
- Φύλλωμα – Το πανέμορφο, ημιαειθαλές φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από απλά, δερματώδη φύλλα, με λεία επιφάνεια και μεγάλους, ευδιάκριτους πόρους. Πάνω σε όμορφα σχηματισμένα κλαδιά, τα φύλλα, βάφονται σκούρα πράσινα, διατηρώντας την κάτω πλευρά τους σε χρώμα ασημένιο-γκρι.
- Άνθη – Τα διακριτικά, άνθη του, εμφανίζονται μέσα στο φθινόπωρο, περίπου τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Μικρά σε μέγεθος, με απλή, αλλά ρομαντική εμφάνιση και έντονο άρωμα, γέρνουν ελαφρά προς τα κάτω, μέσα από τα φύλλα, βαμμένα σε λευκό ή κρεμ χρώμα.
- Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
- Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
- Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Εάν το χώμα μας είναι αρκετά φτωχό, καλό είναι να το ενισχύσουμε με αρκετό κομπόστ αλλά και την κατάλληλη λίπανση.
- Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
- Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να τον κλαδέψουμε ελαφρά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του.
- Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυτικά όρια, ανεμοφράκτες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, λεωφόρους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους που κινδυνεύουν από διάβρωση.