Ελίχρυσο ιταλικό (Helichrysum italicum / Helichrysum rupestre)

Το ελίχρυσο το ιταλικό, είναι ένα μοναδικό, διακοσμητικό βότανο, γνωστό για το χαρακτηριστικό άρωμά του σαν κάρυ και τα ολόχρυσα σχεδόν χάρτινα άνθη του, που παραμένουν σαν φρέσκα ακόμη και όταν ξεραθούν. Γοητευτικό στην εμφάνιση και πολύ ανθεκτικό, ταιριάζει απόλυτα στις ελληνικές συνθήκες και δείχνει υπέροχο σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους κήπους.

  • Μέγεθος – Το ελίχρυσο είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα του ελίχρυσου θυμίζει μικρό θάμνο. Φτιαγμένο από μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια, με ασημο-γκρίζα εμφάνιση και έντονη μυρωδιά που θυμίζει κάρυ, διατηρεί τη σπάνια ομορφιά του, αναλοίωτη από εποχή σε εποχή.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, ολόχρυσα άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι. Μαζεμένα πολλά μαζί σε ημισφαιρικά μπουκετάκια, έχουν μια ελαφρά χάρτινη υφή, ενώ διατηρούν τον υπέροχο χρωματισμό τους, ακόμη και όταν ξεραθούν.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ξηρό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ασβεστούχα, φτωχά προς μέτρια γόνιμα χώματα, με μέση σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 ή -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αν και δεν είναι απαραίτητο να κλαδεύεται, ένα ετήσιο κλάδεμα κάθε άνοιξη, μπορεί να βοηθήσει στην ανθοφορία του και να βελτιώσει την όψη και την υφή του φυλλώματος.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, εισόδους, άκρες μονοπατιών, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης με λίγες ανάγκες σε νερό, εξοχικούς και μεσογειακούς κήπους και κήπους παραθαλάσσιου ή νησιώτικου στυλ.