Ερείκη ή Ρείκι ανοιξιάτικο (Erica arborea)

Η ερείκη ή αλλιώς ανοιξιάτικο ρείκι, είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Φτιαγμένη από ένα λεπτό και πυκνό φύλλωμα, από αμέτρητες μικροσκοπικές βελόνες, έχει μια γλυκιά, φυσική ομορφιά, ενώ πλημμυρίζει από αρωματικά, λευκά-ροζ ανθάκια που μοιάζουν με καμπανούλες.

  • Μέγεθος – Η ερείκη ή αλλιώς ανοιξιάτικο ρείκι, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,4 έως 3,7 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 1,2 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 1,8 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, ανάλαφρο φύλλωμα της ερείκης, σχηματίζεται από αμέτρητα μικροσκοπικά φυλλαράκια, που μοιάζουν πολύ με βελόνες. Κοντά και μακρόστενα, σε ωραίους πράσινους τόνους, καλύπτουν κυκλικά τους λεπτούς, ξύλινους βλαστούς του φυτού, ανά 3-4 μαζί. Υπέροχο στην όψη και ιδιαίτερα φυσικό, το φύλλωμα παραμένει όμορφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζοντας ευχάριστα τον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα υπέροχα λουλούδια της εμφανίζονται την άνοιξη, κοντά στον Μάιο. Έντονα αρωματικά, έχουν σχήμα μικροσκοπικής καμπανούλας, ενώ κατακλύζουν το φύλλωμα, σε πυκνά μπουκέτα με σχήμα πραμίδας. Σε λευκό ή λευκό ροζ χρώμα, τα άνθη είναι από τις αγαπημένες ανοιξιάτικες τροφές της μέλισσας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα, προτιμά τα αμμώδη και ελαφρώς όξινα χώματα, πλούσια σε χούμο και οργανικές ουσίες.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε την εμφάνιση και το σχήμα του, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα, άρρωστα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.