Ερυθρίνη ή Ερυθρίνα (Erythrina crista-galli)

Η ερυθρίνη ή ερυθρίνα είναι ένας αγκαθωτός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Αμερική. Στολισμένη με ένα παράξενο, δερματώδες φύλλωμα, από πράσινα τριγωνικά φύλλα, φυτεύεται για τα εξαιρετικά, κατακόκκινα άνθη του, με την μαγευτική τροπική εμφάνιση.

  • Μέγεθος – Η ερυθρίνη ή ερυθρίνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το παράξενο κι όμορφο φύλλωμά της, είναι φουντωτό και μοιάζει αρκετά με αυτό μικρού δέντρου. Φτιαγμένο από τριγωνικά, πράσινα φύλλα, με απαλή δερματώδη υφή, στηρίζεται πάνω σε κλαδιά που έχουν αγκάθια. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα φύλλα του σταδιακά πέφτουν, για να εμφανιστούν και πάλι την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά, κατακόκκινα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο. Μεγάλα σε μέγεθος, θυμίζουν στο σχήμα τα άνθη φασολιάς και εμφανίζονται είτε μόνα τους, είτε αρκετά μαζί σε μπουκέτα πάνω στα κλαδιά.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.