Ευώνυμο “Μπράβο” (Euonymus japonicus “Bravo”)

Το ευώνυμο “Μπράβο” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με προέλευση από την Κίνα και την Ιαπωνία. Συμπαγές και φουντωτό, σε στρογγυλωπή ανάπτυξη, σχηματίζεται από λαμπερά πράσινα φύλλα, με ένα παχύ κι αφηρημένο λευκό-κρεμ περίγραμμα. Μόνιμα διακοσμητικό μέσα στη χρονιά, χρησιμοποιείται για να αναδείξει διαφορετικές συνθέσεις και να χαρίσει χρώμα και αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ευώνυμο “Μπράβο” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, λαμπερό του φύλλωμα, αναπτύσσεται σε φουντωτός, συμπαγής θάμνος, από αντίθετα, σκληρά φυλλαράκια, με οβάλ σχήμα και διακριτική, οδοντωτή περιφέρεια. Γυαλιστερά πράσινα, διακοσμημένα με ένα αφηρημένο, λευκό-κρεμ περίγραμμα, τα φύλλα του φυτού παραμένουν όμορφα όλο το χρόνο, χαρίζοντας χρώμα και ζωντάνια στον κήπο.
  • Άνθη – Τα διακριτικά άνθη του εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Μικροσκοπικά και πράσινα στο χρώμα, συνήθως περνούν απαρατήρητα, όμως καθώς ωριμάζουν, μπορεί να δώσουν την θέση τους σε διακοσμητικούς ροζ καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε ελαφρά, αν και αυτό δεν είναι συχνά απαραίτητο. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε ακόμα, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, φυτικά χωρίσματα, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κεντρικά σημεία του κήπου και μέσα σε γκαζόν, αστικούς και εξοχικούς κήπους.