Ευώνυμο χρυσό πανασέ (Euonymus japonicus “Aureomarginatus”)

Το ευώνυμο το χρυσό πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Συμπαγές και πυκνό στην ανάπτυξη, χρωματίζεται εκπληκτικά, σε σκούρους πράσινους τόνους και χρυσοκίτρινο παχύ περίγραμμα. Μόνιμα διακοσμητικό μέσα στις εποχές, χρησιμοποιείται για να αναδείξει πολλές διαφορετικές συνθέσεις και να χαρίσει αντίθεση μέσα στον κήπο.

  • Μέγεθος – Το ευώνυμο το χρυσό πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 3 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 1,2 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 2,4 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, λαμπερό του φύλλωμα, αναπτύσσεται σε συμπαγής θάμνος, από αντίθετα, σκληρά φυλλαράκια, με οβάλ σχήμα και διακριτική, οδοντωτή περιφέρεια. Γυαλιστερά πράσινα, διακοσμημένα με ένα παχύ χρυσοκίτρινο περίγραμμα, τα φύλλα του φυτού παραμένουν όμορφα, χαρίζοντας χρώμα και ζωντάνια στον κήπο, όλες τις εποχές.
  • Άνθη – Τα διακριτικά άνθη του εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Μικροσκοπικά, σχηματισμένα από 4 λευκο-πράσινα πέταλα, συνήθως περνούν απαρατήρητα, όμως καθώς ωριμάζουν, δίνουν την θέση τους σε υπέροχους, ροζ, διακοσμητικούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα, προτιμά τα γόνιμα χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15 με -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε ελαφρά, αν και αυτό δεν είναι συχνά απαραίτητο. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε ακόμα, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, φυτικά χωρίσματα, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κεντρικά σημεία του κήπου και μέσα σε γκαζόν, αστικούς και εξοχικούς κήπους.