Ευώνυμο μικρόφυλλο (Euonymus japonicus “Microphyllus”)

Το ευώνυμο μικρόφυλλο ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με εξαιρετικής ποιότητας, πυκνό πράσινο φύλλωμα. Εφοδιασμένο με μικροσκοπικά φυλλαράκια που αναπτύσσονται αργά, σε μια συμπαγή μάζα, χρησιμοποιείται σαν φράκτης, μπορντούρα ή γλυπτό, σε μικρούς κήπους με εδαφική αλατότητα ή όπου δυσκολεύεται το πυξάρι.

  • Μέγεθος – Το ευώνυμο μικρόφυλλο ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει έως 1 μέτρο και πλάτος ως και 2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, λαμπερό του φύλλωμα, αναπτύσσεται σε συμπαγής θάμνος, από αντίθετα, σκληρά φυλλαράκια, με οβάλ σχήμα και διακριτική, οδοντωτή περιφέρεια. Γυαλιστερά πράσινα και αρκετά μικρότερα σε μέγεθος από τα υπόλοιπα ευώνυμα, παραμένουν όμορφα όλο το χρόνο, δημιουργώντας υπέροχα και περίπλοκα σχήματα και συχνά αντικαθιστώντας το πιο ευαίσθητο πυξάρι.
  • Άνθη – Τα διακριτικά άνθη του εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Μικροσκοπικά, σχηματισμένα από 4 λευκο-πράσινα πέταλα, συνήθως περνούν απαρατήρητα, όμως καθώς ωριμάζουν, δίνουν την θέση τους σε υπέροχους, διακοσμητικούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως αναπτύσσεται με ευκολία και σε έντονα σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Ταυτόχρονα, έχει καλή αντοχή και στην εδαφική αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε ελαφρά, αν και αυτό δεν είναι συχνά απαραίτητο. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε ακόμα, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, φυτικά χωρίσματα, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κεντρικά σημεία του κήπου και μέσα σε γκαζόν, αστικούς και εξοχικούς κήπους.