Ευώνυμο νάνος χρυσό πανασέ (Euonymus fortunei “Emerald n Gold”)

Το ευώνυμο νάνος, το χρυσό πανασέ, είναι ένας φανταστικός διακοσμητικός θάμνος, με εξαιρετικό σχήμα και υπέροχο αειθαλές φύλλωμα. Χρήσιμο σε ποικιλία φυτεύσεων, όπου χαρίζει βάθος και ενδιαφέρουσες αντιθέσεις, καλύπτεται μόνιμα από πυκνά, οδοντωτά φυλλαράκια, σε πράσινο και χρυσό χρώμα.

  • Μέγεθος – Το ευώνυμο νάνος, το χρυσό πανασέ, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και λαμπερό φύλλωμά του, αναπτύσσεται γρήγορα, σχηματίζοντας έναν χαμηλό, συμπαγή θάμνο, που αγκαλιάζει γλυκά το έδαφος. Φτιαγμένο από μακρόστενα φυλλαράκια με οδοντωτή περιφέρεια, βάφεται ζωηρό πράσινο, με ένα πλατύ χρυσοκίτρινο περίγραμμα. Με επιπλέον τόνους του ροζ στα φύλλα του, όσο το κρύο πλησιάζει, παραμένει διακοσμητικό και μέσα στο χειμώνα.
  • Άνθη – Τα λιγοστά άνθη του φυτού εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Μικροσκοπικά και πράσινα στο χρώμα, συνήθως περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε ελαφρά, αν και αυτό δεν είναι συχνά απαραίτητο. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε ακόμα, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εδαφοκαλύψεις, αστικούς και εξοχικούς κήπους.