Το φασκόμηλο είναι ένα υπέροχο και έντονα αρωματικό βότανο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο και την Αφρική. Φημισμένο για τις ευεργετικές ιδιότητές του και χρήσιμο στη διατροφή, καλλιεργείται πολύ εύκολα, με λίγη φροντίδα, ενώ δείχνει πανέμορφο σε γλάστρες ή στον κήπο, ασημοπράσινο και στολισμένο με λευκά-μωβ άνθη.

  • Μέγεθος – Το φασκόμηλο, είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνουν από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το βελούδινο κι έντονα αρωματικό φύλλωμα του φασκόμηλου, έχει τη μορφή μικρού θάμνου, που διατηρεί την εμφάνισή του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φτιαγμένο από ασημοπράσινα φύλλα, ντυμένα με μια λεπτή, λευκή “γούνα” είναι δημοφιλές για τα πολύτιμα συστατικά που κουβαλά και τις διάφορες χρήσεις του, στην μαγειρική, την αρωματοποιία αλλά και τη φαρμακευτική.
  • Άνθη – Τα λευκά-μωβ, επίσης αρωματικά άνθη του, μαζεμένα σε μικρά, μακρόστενα μπουκετάκια, ξεπροβάλλουν μέσα απ’το φύλλωμα, νωρίς το καλοκαίρι, στηριγμένα πάνω σε όρθια κοντά βλαστάρια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ιδανικές τοποθεσίες του κήπου είναι εκέινες με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Τον χειμώνα η υπερβολική υγρασία το ενοχλεί αρκετά, για αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να στεγνώνει καλά το χώμα του.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αργιλώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, με αρκετά πετρώδη σύσταση ή μικρό βάθος.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε να το κλαδέψουμε ελαφρά μόλις ολοκληρώσει την άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κοντά σε τοίχους και όρια του σπιτιού και του κήπου, σε εισόδους, εξοχικούς και νησιώτικους κήπους, βραχόκηπους, λαχανόκηπους ή κήπους με φυτά που ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα.