Φάτσια ή Αράλια (Fatsia japonica)

Η φάτσια ή αράλια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ιαπωνία. Αγαπημένη για το εντυπωσιακό φύλλωμά της, με τα τεράστια σκούρα πράσινα φύλλα, χρησιμοποιείται για να δώσει ζωντάνια και μια τροπική νότα στο χώρο μας. Ανθεκτική στην έντονη σκίαση, είναι εξαιρετική επιλογή για το μπαλκόνι μας ή έναν εσωτερικό χώρο του σπιτού ή του γραφείου.

  • Μέγεθος – Η φάτσια ή αράλια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,8 έως 5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικά ελκυστικό της φύλλωμα, σχηματίζεται από μεγάλα, λαμπερά φύλλα που στο σχήμα θυμίζουν ανοιχτή παλάμη. Υπέροχα σχεδιασμένα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, τα φύλλα της μπορεί να γίνουν έως και 40 εκατοστά σε πλάτος, καθώς στολίζονται από 7-9 βαθιά χωρίσματα. Παραμένοντας πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, το εκπληκτικό της φύλλωμα μπορεί να δημιουργήσει πλούσιες τροπικές εμφανίσεις.
  • Άνθη – Τα μικρά λευκά άνθη της φάτσιας εμφανίζονται το φθινόπωρο. Μαζεμένα αρκετά μαζί, σε μπουκέτα με σχήμα ομπρέλας, σταδιακά ωριμάζουν σε μαύρους μαλακούς καρπούς. Επειδή συχνά η φάτσια καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι συνήθως δεν ανθίζει ή δεν μπορεί να σχηματίσει καρπούς, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει καλύτερα σε χώματα ελαφριά ή μέτριας σύστασης, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό σε ελαφρύ παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και στην έντονη σκίαση, σε σημεία όπου ο ήλιος δεν βλέπει καλά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολ.η. Με δροσερό καιρό, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, μπορούμε να την κλαδέψουμε στο επιθυμητό σχήμα, διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγεθός της. Κατά την βλαστική περίοδο, της αρέσει να συμπληρώνεται με ένα λίπασμα, που θα μας προτείνει ειδικός γεωπόνος. Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, ελαττώνουμε τα ποτίσματα για να την προστατέψουμε από το κρύο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες και εσωτερικούς χώρους.