Φλόμις ή Ασφάκα (Phlomis fruticosa)

Η ασφάκα ή αλλιώς φλόμις, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Με γκριζοπράσινο, απαλό φύλλωμα που θυμίζει βότανο, δημιουργεί όμορφες χρωματικές εναλλαγές στις συνθέσεις του κήπου μας. Το καλοκαίρι, θα συμπληρώσει την όμορφη εικόνα του με βαθιά χρωματισμένα κίτρινα άνθη.

  • Μέγεθος – Η ασφάκα ή αλλιώς φλόμις, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το απαλό φύλλωμά της, στηριγμένο πάνω σε όρθια, ευλύγιστα βλαστάρια, φτιάχνεται από μικρά, λαδί φυλλαράκια που θυμίζουν βότανο. Καλυμμένο με ένα λεπτό λευκό πέπλο, σαν χνούδι, έχει την όψη φασκόμηλου, χωρίς όμως την χαρακτηριστική μυρωδιά. Παραμένοντας πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει χρωματικές διαβαθμίσεις και ενδιαφέρον στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα φυσικά όμορφα άνθη της, εμφανίζονται από τις αρχές ως τα τέλη καλοκαιριού. Περίπου 3 εκατοστά στη διάμετρο, βαμμένα σε σκούρους κίτρινους τόνους, στηρίζονται στις άκρες των βλαστών με κατεύθυνση προς τα πάνω.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στο ξηρό έδαφος και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.