Φόρμιο πανασέ (Phormium tenax “Variegatum”)

Το φόρμιο πανασέ είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με εξωτική εμφάνιση και μαγευτικό φύλλωμα. Με ένα σχήμα που θυμίζει πολύ γιγάντιο γρασίδι, το φύλλωμά του ξεπηδά από την επιφάνεια του εδάφους, πράσινο και στολισμένο με κρεμ περιφερικές λωρίδες. Tο καλοκαίρι, η φανταστική όψη του συμπληρώνεται από ψηλά κόκκινα άνθη.

 

Κοινή ονομασία: Φόρμιο πανασέ

Λατινική ονομασία: Phormium tenax “Variegatum”

Οικογένεια: Hemerocallidaceae

 

  • Μέγεθος – Το φόρμιο πανασέ είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του θυμίζει στη μορφή γιγάντιο γρασίδι. Σχηματισμένο από πλατιά, μακρόστενα φύλλα, σαν λωρίδες που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, δημιουργεί μια μεγάλη και πυκνή τούφα από πράσινα φύλλα. Λείο στην υφή, το κάθε φύλλο μπορεί να γίνει ως 1,8 μέτρα ψηλό, ενώ ταυτόχρονα στολίζεται με ανοιχτές κρεμ λωρίδες κοντά στο περίγραμμά του. Πολύ εντυπωσιακό, το φόρμιο πανασέ παραμένει όμορφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον στον κήπο.
  • Άνθη – Τα άνθη του φόρμιου πανασέ εμφανίζονται το καλοκαίρι. Μακρόστενα, σε μουντό κόκκινο χρώμα, είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, ενώ στηρίζονται πολλά μαζί, πάνω σε ψηλούς, κάθετους βλαστούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο, μπορούμε να αφαιρέσουμε τους ξερούς βλαστούς και τα ξεραμένα άνθη, για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον δυνατό άνεμο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους νησιώτικου στυλ.