Φόρμιο πράσινο (Phormium tenax)

Το φόρμιο το πράσινο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία. Αγαπημένο για το ελκυστικό φύλλωμά του, από μεγάλες, πλατιές λωρίδες που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, θυμίζει γιγάντιο γρασίδι, που δίνει κίνηση στις συνθέσεις μας και προκαλεί εντυπωσιασμό.

  • Μέγεθος – Το φόρμιο το πράσινο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό τους μέγεθος, το φόρμιο θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του θυμίζει στη μορφή γιγάντιο γρασίδι. Σχηματισμένο από πλατιά, μακρόστενα φύλλα, σαν λωρίδες που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, δημιουργεί μια μεγάλη και πυκνή τούφα από καταπράσινα λεία φύλλα. Έντονα διακοσμητικό, παραμένει όμορφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον.
  • Άνθη – Τα άνθη του φόρμιου εμφανίζονται το καλοκαίρι, συνήθως τον Ιούλιο. Μακρόστενα, σε μουντό κόκκινο χρώμα, είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, ενώ στηρίζονται πολλά μαζί, πάνω σε ψηλούς, κάθετους βλαστούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα προτιμά τα ελαφριά, αμμώδη ή πηλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά ή τραυματισμένα φύλλα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η διακοσμητική του όψη.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους νησιώτικου στυλ.