Η φορσύθια είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, με μοναδική εμφάνιση και πολύ καλά χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας. Ανθίζοντας νωρίς την άνοιξη, σε μια κρύα ακόμα εποχή, όπου τα περισσότερα λουλούδια δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη, διακοσμεί τα γυμνά, λαμπερά της κλαδιά με χιλιάδες κατακίτρινα λουλούδια, σαν αστέρια.

  • Μέγεθος – Η φορσύθια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,4 έως 3 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 3 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σχεδόν σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Σχηματισμένο από μακρόστενα, πράσινα φύλλα, με όμορφο οδοντωτό περίγραμμα, το φύλλωμά της στηρίζεται πάνω σε λεία, λαμπερά κλαδιά με καλοσχηματισμένη διακλάδωση. Χρωματισμένα με επιπλέον κοκκινωπούς και βυσσινί τόνους, από το φθινόπωρο και μετά, σιγά – σιγά πέφτουν, για να υποδεχτούν το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά άνθη της εμφανίζονται από τις αρχές μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Ζωηρά κίτρινα, σαν τσαλακωμένα αστεράκια από 4 πέταλα, πλημμυρίζουν τα γυμνά ακόμη κλαδιά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι, όσο περισσότερο ήλιο δέχεται, στο σημείο που θα την φυτέψουμε, τόσο περισσότερα και καλύτερα άνθη θα κάνει.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει και σε δύσκολα, βαριά, αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Το κλάδεμά της γίνεται την άνοιξη, αμέσως μετά την άνθηση, έτσι ώστε να ωθήσουμε το φυτό να παράξει νέους υγιείς βλαστούς και καλής ποιότητας λουλούδια την επόμενη χρονιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, χαλαρούς εξοχικούς κήπους και κήπους παραθαλάσσιου στυλ.