Γενίστα ή Αφάνα (Genista lydia)

Η γενίστα ή αλλιώς αφάνα, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τα ανατολικά Βαλκάνια και τη Συρία. Με μια ιδιαίτερη, άτακτη εμφάνιση, από πράσινους, έντονα διακλαδισμένους βλαστούς, δημιουργεί όμορφους όγκους, που το καλοκαίρι πλημμυρίζουν από κίτρινα άνθη.

  • Μέγεθος – Η γενίστα ή αλλιώς αφάνα, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πράσινο φύλλωμά της, στηρίζεται σε έντονα διακλαδισμένους, επίσης πράσινους βλαστούς, που μπλέκονται ο ένας με τον άλλο, σχηματίζοντας μικρούς, φουντωτούς όγκους. Φτιαγμένο από μικρά, απλά πράσινα φύλλα, έχει αραιή εμφάνιση, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εικόνα θάμνου.
  • Άνθη – Τα άνθη της αφάνας, εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Έντονα κίτρινα, πολλά μαζί, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν το σχήμα λουλουδιού φασολιάς, ενώ συχνά είναι τόσα στον αριθμό που καλύπτουν τον πράσινο σκελετό της.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Ωστόσο, αυστηρότερες επεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς δεν ανταποκρίνεται καλά και τελικά χειροτερεύει.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.