Γιδοϊτιά ή Ασημοϊτιά (Salix caprea)

Η γιδοϊτιά ή ασημοϊτιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από την βορειοανατολική Ασία. Στολισμένη με υπέροχα, λεία κλαδιά, με μια συχνά κοκκινωπή εμφάνιση, σχηματίζει ιδιαίτερα και καλλωπιστικά άνθη, με την μορφή πουπουλένιων στολιδιών.

  • Μέγεθος – Η γιδοϊτιά ή ασημοϊτιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και στρογγυλεμένο της φύλλωμα, είναι φτιαγμένο από πολλαπλά, πλατιά ωοειδή φύλλα, με πράσινο χρώμα και λευκο-γκρίζα κάτω επιφάνεια. Καθώς οι χειμερινές θερμοκρασίες πλησιάζουν, τα φύλλα της γιδοϊτιάς, αποχωρίζονται τα κλαδιά της, επανερχόμενα με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Τα ιδιαίτερα, μικροσκοπικά άνθη της, έχουν έντονα διακοσμητική εμφάνιση, καθώς είναι μαζεμένα σε παράξενα “τριχωτά” μπουκέτα που μοιάζουν με στολίδια. Ξεχωριστά τα θηλυκά από τα αρσενικά άνθη, σε διαφορετικά φυτά, έχουν χρώματα από μια παλέτα με κίτρινο, γκρι και λευκό χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Ακόμη, μπορεί να αναπτυχθεί σε χώματα τόσο με κακή όσο και καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Ακόμη, έχει καλή αντοχή και σε εδάφη με κακή αποστράγγιση, που διατηρούν περισσή υγρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, κάθε 3 με 5 χρόνια. Κάθε φθινόπωρο ή την άνοιξη, μπορούμε επίσης να αφαιρούμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, ξέφωτα, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, άκρες του κήπου και άκρες λιμνών, όρια ρεμάτων και στοιχείων τρεχούμενου νερού, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, μπορντούρες,άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους.