Η γκάουρα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με καταγωγή από το Τέξας και την Λουιζιάνα. Με μια έντονα φυσική εμφάνιση, τόσο στα φύλλα όσο και στα άνθη της, είναι ιδανική για να “αγριέψει” τις συνθέσεις μας. Τα λευκά, ροζ και φούξια λουλούδια της, πάνω σε λεπτά, όρθια βλαστιάρια, χορεύουν με τον απαλό άνεμο και μπορούν να χαρίσουν κίνηση και χρώμα στον κήπο.

  • Μέγεθος – Η γκάουρα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το λεπτό, όρθιο φύλλωμα της γκάουρας, φτιάχνεται από στενά, μυτερά φυλλαράκια, με απλή, λεία εμφάνιση. Πράσινα στο χρώμα και συχνά εμπλουτισμένα με βυσσινί αντεύγειες, έχουν μια μικρή καμπύλη που θυμίζει κουτάλι. Πολλά μαζί, πάνω σε ίσια, λεπτά βλαστάρια, δημιουργούν όμορφες τούφες πάνω από το έδαφος, στο σχήμα ενός μικρούς θάμνου. Τα φύλλα, συνήθως παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκτός από περιοχές με έντονο κρύο, όπου πέφτουν, για να εμφανιστούν την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα υπέροχα ανθάκια του φυτού εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Συγκρατημένα σε όρθια, εύκαμπτα, μακριά βλαστάρια, εμφανίζονται διάσπαρτα πάνω από το φύλλωμα, σε λευκά, ροζ ως και φούξια χρωματισμούς. Αρκετά μαζί, πάνω σε κάθε βλασταράκι, κυμματίζουν ευχάριστα με τον άνεμο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να την ανανεώσουμε και να διατηρήσουμε το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, πλαγιές και κατηοφορικά σημεία, λιβάδια και ξέφωτα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.