Γρεβιλέα Ρόμπιν Γκόρντον (Grevillea “Robin Gordon”)

Η γρεβιλέα “Ρόμπιν Γκόρντον” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ζωηρό πράσινο φύλλωμα και εξαιρετικά κόκκινα άνθη με εξωτική εμφάνιση. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες γρεβιλέες, χάρη στην συμπαγή και μικρή της ανάπτυξη και την ευκολία της σε φροντίδες. Ιδανική για να προσελκύσει πουλιά και ανθρώπινους επισκέπτες, μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε μια ποικιλία συνθηκών.

  • Μέγεθος – Η γρεβιλέα “Ρόμπιν Γκόρντον” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ιδιαίτερο φύλλωμά της, φτιάχνεται από ιδιαίτερα χαραγμένα φύλλα, που μοιάζουν με μυτερές δαντέλλες. Πράσινο στο χρώμα, με ζωηρές ανοιχτόχρωμες ανταύγειες, έχει άτακτη, φυσική ανάπτυξη, ενώ κατευθύνεται όρθιο προς τα πάνω, διατηρώντας την όψη του απαράλλαχτη σε κάθε εποχή.
  • Άνθη – Τα φανταστικά άνθη του του φυτού εμφανίζονται συνεχώς, σε διάφορες εποχές του χρόνου. Βαμμένα σε εκπληκτικές, έντονες κόκκινες αποχρώσεις, αναπτύσσονται πολλά μαζί, χωρίς πέταλα, επιδεικνύοντας τους μακριούς στύλους τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Καλό είναι να αφήνεται να αναπτυχθεί φυσικά. Για να διατηρήσουμε όμορφη την εμφάνισή της, την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.