Γρεβιλέα τζονσόνι (Grevillea johnsoni)

Η γρεβιλέα τζονσόνι είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την ανατολική Αυστραλία. Σαν μικρό, φουντωτό πεύκο, με το σχήμα θάμνου, καλύπτεται από μακριές, πράσινες βελόνες. Τα ιδιαίτερα, καλοκαιρινά άνθη της, σε έντονα ροζ, κόκκινα και φούξια χρώματα, μπορούν να ομορφύνουν τον κήπο ή να φέρουν μια τροπική νότα στο μπαλκόνι μας.

  • Μέγεθος – Η γρεβιλέα τζονσόνι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ιδιαίτερο φύλλωμά της, φτιάχνεται από μακριές και αραιές βελόνες, μοιάζοντας πολύ με φύλλωμα πεύκου. Πράσινο στο χρώμα, με μια άτακτη, φυσική ανάπτυξη, κατευθύνεται όρθιο προς τα πάνω, διατηρώντας την όψη του απαράλλαχτη σε κάθε εποχή.
  • Άνθη – Τα φανταστικά άνθη του του φυτού εμφανίζονται το καλοκαίρι. Βαμμένα σε εκπληκτικές, έντονες αποχρώσεις, του κόκκινου, φούξια και ροζ, αναπτύσσονται πολλά μαζί, χωρίς πέταλα, επιδεικνύοντας τους μακριούς στύλους τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα αμμώδη και πηλώδη χώματα, με ουδέτερες ή όξινες τιμές pH, που οπωσδήποτε έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Καλό είναι να αφήνεται να αναπτυχθεί φυσικά. Για να διατηρήσουμε όμορφη την εμφάνισή της, την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.