Ίλεξ Αργεντέα Μαρτζινάτα (Ilex aquifolium “Argentea Marginata”)

Το ίλεξ “Αργεντέα Μαρτζινάτα” είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, συγκενικός του γνωστού γκι, με πράσινη – κρεμ διχρωμία και έντονα γιορτινή όψη. Αγαπημένο για το αγκαθωτό, λαμπερό του φύλλωμα, χρησιμοποιείται συχνά για φυλλώδεις και χειμωνιάτικους στολισμούς, που συχνά συμπληρώνονται από τους γυαλιστερούς κόκκινους καρπούς του.

  • Μέγεθος – Το ίλεξ “Αργεντέα Μαρτζινάτα” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει πάνω από 12 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα, λαμπερά φυλλαράκια, με αγκαθωτό, μυτερό περίγραμμα και κυμματιστές άκρες. Σκούρο πράσινο στο χρώμα, με ανοιχτό κρεμ διακοσμητικό περίγραμμα, έχει συνδεθεί με τους γιορτινούς χειμερινούς στολισμούς. Παραμένοντας φουντωτό και έντονα ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζει τον χειμερινό κήπο, όταν άλλα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη. Μικροσκοπικά σε μέγεθος, έχουν απαλό λευκό χρώμα, ενώ καθώς ωριμάζουν, δίνουν την θέση τους σε κόκκινους λαμπερούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15 με -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, χωρίσματα, αστικούς και εξοχικούς κήπους.