Ίλεξ ή Γκι πανασέ (Ilex aquifolium “Variegatum”)

Το ίλεξ ή γκι το πανασέ είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ευρώπη, την δυτική ασία και την βόρεια Αφρική. Αγαπημένο για το αγκαθωτό, λαμπερό του φύλλωμα, σε σκούρους πράσινους και κρεμ τόνους, χρησιμοποιείται συχνά για φυλλώδεις και χειμωνιάτικους στολισμούς. Συνδεδεμένο με το κρύο και χειμωνιάτικο τοπίο, συνεχίζει να στολίζει εκπληκτικά τον κήπο όλες τις εποχές του χρόνου.

  • Μέγεθος – Το ίλεξ το πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει έως 9 μέτρα. Το πλάτος του φυτού μπορεί να φτάσει ως και 6 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα, λαμπερά φυλλαράκια, με αγκαθωτό, μυτερό περίγραμμα και κυμματιστές άκρες. Σκούρο πράσινο στο χρώμα, με εξωτερικό κρεμ περίγραμμα, έχει συνδεθεί με τους γιορτινούς χειμερινούς στολισμούς. Παραμένοντας φουντωτό και έντονα ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζει τον χειμερινό κήπο, όταν άλλα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους.
  • Άνθη – Τα άνθη του γκι εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης. Εξαιτίας της εμφάνισής τους και του πυκνού φυλλώματος, συνήθως περνούν απαρατήρητα, όμως από τα μέσα Νοεμβρίου, δίνουν τη θέση τους σε καταπληκτικούς, λαμπερούς κόκκινους καρπούς, που διακοσμούν γιορτινά τον κήπο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15 με -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, χωρίσματα, αστικούς και εξοχικούς κήπους.