Ισπεραλόη ή Εσπεραλόη (Hesperaloe parviflora)

Η ισπεραλόη ή εσπεραλόη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την έρημο του Τέξας και το Μεξικό. Σαν μια μεγάλη τούφα από γρασίδι, το σκούρο της φύλλωμα ανεμίζει απαλά στον άνεμο, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινο-φούξια άνθη της καμαρώνουν πάνω από όρθιους, ψηλούς βλαστούς. Με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και το κρύο, παραμένει όμορφη όλο το χρόνο, παράγοντας άνθη για ένα μεγάλο διάστημα.

  • Μέγεθος – Η ισπεραλόη ή εσπεραλόη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 90 εκατοστά έως 1,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 1,2 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 1,8 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και φουντωτό της φύλλωμα θυμίζει πολύ μεγάλο γρασίδι. Φτιαγμένο από μακριά, λεπτά φύλλα, σε παχιές ίνες, ξεπροβάλλει όλο μαζί από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργώντας μια πλούσια τούφα. Σαν μακριές τρίχες που κυμματίζουν ελαφρά στον άνεμο, τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα στο χρώμα, ενώ στο έντονο κρύο του χειμώνα, συχνά χρωματίζονται με μωβ ή κόκκινες-μπρονζέ αποχρώσεις.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της ισπεραλόης εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι και συνεχίζουν να παράγονται ανά τακτικά διαστήματα μέχρι το φθινόπωρο. Στηριγμένα πάνω σε ψηλούς, όρθιους βλαστούς, που ξεπηδούν μέσα από το φύλλωμα, δημιουργούν όμορφα αραιά μπουκέτα σε κόκκινο-φούξια χρώμα. Σε περιοχές με ήπιο κλίμα, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα άνθη μπορούν να εμφανίζονται και καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά, διαβρωμένα εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδεύουμε χαμηλά, κάθε λίγα χρόνια.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, ξηρικούς κήπους, νησιώτικους κήπους και κήπους μεσογειακού στυλ.