Ιβίσκος ο κόκκινος (Hibiscus coccineus)

Ο ιβίσκος ο κόκκινος είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Αλαμπάμα, τη Φλόριντα και την Τζόρτζια. Διαφορετικός από τους γνωστότερους ιβίσκους, μοιάζει περισσότερο με ετήσιο λουλούδι, με ζωηρό πράσινο φύλλωμα και κατακόκκινα εντυπωσιακά άνθη. Ανθεκτικός στο κρύο και την κακή αποστράγγιση, ταιριάζει υπέροχα σε δύσκολες γωνιές του κήπου που χρειάζονται χρώμα.

 

Κοινή ονομασία: Ιβίσκος ο κόκκινος

Λατινική ονομασία: Hibiscus coccineus

Οικογένεια: Malvaceae

 

  • Μέγεθος – Ο ιβίσκος ο κόκκινος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 90 εκατοστά έως 1,8μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 60 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σχεδόν σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά του, όρθιο στην ανάπτυξη, στηρίζεται πάνω σε μια γερή, ξυλώδη βάση. Έντονα χαραγμένο, από χωρίσματα πάνω στα φύλλα, έχει βαθύ πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του, σε σχήμα παλάμης, 12 με 15 εκατοστά σε μέγεθος, αποχωρίζονται το φυτό όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του, εμφανίζονται για ένα μεγάλο διάστημα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με την χαρακτηριστική εμφάνιση του ιβίσκου, είναι βαμμένα σε βαθύ κόκκινο χρώμα, στολισμένα με έναν εντυπωσιακό κεντρικό στήμονα, που ξεπηδά μέσα από τα πέταλα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Προσοχή χρειζέται έτσι ώστε να μην τον αφήνουμε απότιστο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Προτιμά τα χώματα με καλή αποστράγγιση αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς αυτήν.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε υγρά εδάφη με κακή αποστράγγιση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Ένα στρώμα εδαφοκάλυψης και τακτική παρατήρηση θα βοηθήσουν ώστε να παραμείνει το χώμα του σταθερά υγρό, καθόλη τη βλαστική περίοδο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, όρια λιμνών ή ρεμάτων και στοιχείων νερού αλλά και αστικούς κήπους.