Ιβίσκος Συριακός (Hibiscus syriacus)

Ο ιβίσκος ο συριακός είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Στολισμένος με ένα πλούσιο, ζωηρό φύλλωμα και εντυπωσιακά άνθη με πολλαπλά πέταλα, σε σε ροζ, λιλά και μωβ ή κόκκινους τόνους, μεγαλώνει με μεγάλη επιτυχία, αντέχοντας την ξηρασία αλλά και το έντονο κρύο.

 

Κοινή ονομασία: Ιβίσκος Συριακός

Λατινική ονομασία: Hibiscus syriacus

Οικογένεια: Malvaceae

 

  • Μέγεθος – Ο ιβίσκος ο συριακός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,4 έως 3,7 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 1,8 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 3 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά του, έχει όμορφη, φουντωτή ανάπτυξη, ενώ στηρίζεται πάνω σε μια γερή, ξυλώδη βάση. Έντονα στολισμένο, με χωρίσματα πάνω στα φύλλα, έχει έντονο πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του, σε σχήμα παλάμης, γύρω στα 10 εκατοστά σε μέγεθος, αποχωρίζονται το φυτό όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του, εμφανίζονται για ένα μεγάλο διάστημα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Στο χαρακτηριστικό σχήμα λουλουδιού ιβίσκου, εμπλουτισμένα με ακόμη περισσότερα πέταλα, σε ροζ, λιλά και μωβ ή κόκκινους τόνους, στολίζονται επιπλεόν με έναν εντυπωσιακό κεντρικό στήμονα, που ξεπηδά μέσα από τα πέταλα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα δροσερά χώματα, πλούσια σε οργανική ύλη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -25°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Νωρίς την άνοιξη ή προς το τέλος του χειμώνα, μπορούμε να τον κλαδέψουμε αυστηρά, αφήνοντας 2-3 οφθαλμούς ανά κλαδί. Αυτό θα βοηθήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων λουλουδιών την επόμενη ανθοφορία.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, ανοιχτά σημεία και ξέφωτα, κεντρικές θέσεις μέσα σε γκαζόν, αστικούς και εξοχικούς κήπους.