Η καλαμιά είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με εμφάνιση που θυμίζει γιγάντιο γρασίδι. Οι χαρακτηριστικοί καλαμένιοι βλαστοί του, τα λεπτά πράσινα φύλλα και τα μωβ άνθη στα πουπουλένια μπουκέτα του, του δίνουν μια άκρως τροπική εμφάνιση. Κατάλληλο για γλάστρες στο μπαλκόνι, νησιώτικους κήπους αλλά και κοντά σε στοιχεία νερού, προσφέρει στυλ και ενδιαφέρουσες υφές στο χώρο μας.

 

Κοινή ονομασία: Καλαμιά

Λατινική ονομασία: Arundo donax

Οικογένεια: Poaceae

 

  • Μέγεθος – Η καλαμιά είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η καλαμιά θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ψηλόλιγνο κι ιδιαίτερο φύλλωμά του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει γιγάντιο γρασίδι. Σε μακριούς, κατακόρυφους βλαστούς με την χαρακτηριστική όψη του καλαμιού, συγκρατούνται τα αραιά, μακρόστενα φύλλα, που λιγίζουν γλυκά προς τα κάτω σαν πράσινες λωρίδες.
  • Άνθη – Τα άνθη της καλαμιάς εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι, στην κορυφή του κάθε βλαστού, σε φουντωτά, μεγάλα μπουκέτα που θυμίζουν πούπουλα. Μωβ-πράσινα και αργότερα καφέ, είναι πολύ όμορφα τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα, σε βάζα ή άλλες συνθέσεις.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Μπορεί να αναπτυχθεί σε χώματα τόσο με καλή όσο και κακή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε δύσκολα υγρά εδάφη με κακή αποστράγγιση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Το χειμώνα, όταν τα φύλλα της ξεραίνονται, μπορούμε να την κλαδέψουμε χαμηλά για διατηρήσουμε τον κήπο όμορφο και τακτοποιημένο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, υγρούς κήπους, λίμνες και στοιχεία νερού, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.