Καλλιστήμονας (Callistemon laevis)

Ο καλλιστήμονας αυτός είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Αυστραλία. Έντονα εξωτικός, με κατακόκκινα κυλινδικά μπουκέτα και μόνιμα σκούρο πράσινο φύλλωμα, είναι εξαιρετικός σαν φυτό κήπου αλλά και στο μπαλκόνι μας. Ανθεκτικός στη ζέστη και εύκολος στη φροντίδα του, υπόσχεται να χαρίσει στο χώρο μας, τροπική αύρα και μοναδικά χρώματα.

  • Μέγεθος – Ο καλλιστήμονας αυτός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει ως τα 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο φύλλωμά του, με την ελαφρώς εξωτική όψη, φτιάχνεται από απλά, μακρόστενα φύλλα, με μυτερή άκρη και λεία επιφάνεια. Πάνω σε ιδιαίτερα χαραγμένα κλαδιά, με χαρακτηριστική εμφάνιση, τα φύλλα παραμένουν σκούρα πράσινα και ελαφρώς αρωματικά, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα μοναδικής ομορφιάς άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι. Ενωμένα πολλά μαζί, σε μεγάλα, κυλινδρικά μπουκέτα, έχουν μεγάλους κόκκινους στήμονες και χρυσοκίτρινους ανθήρες, που ξεχωρίζουν, πάνω στο φύλλωμα, σαν τριχωτά στολίδια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με όξινο ή ουδέτρο pH και καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα –  Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, καλό είναι να τον κλαδέυουμε κάθε χρόνο, για να δημιουργήσουμε μια γερή, στρογγυλεμένη βάση που θα δίνει πυκνό φύλλωμα. Μετά την άνθηση, απομακρύνουμε τα μαραμένα, άνθη, ενισχύοντας την ανθοφορία και διατηρώντας τον όμορφο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.