Καλλιστήμονας (Callistemon masotti)

Ο καλλιστήμονας είναι ένας μαγευτικός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Αυστραλία. Εφοδιασμένος με ένα αρωματικό, μπλε-πράσινο φύλλωμα, ιδιαίτερα χαραγμένους, καλλωπιστικούς βλαστούς και κατακόκκινα τροπικά άνθη, χρησιμοποιείται σε κήπους και μπαλκόνια, για να εντυπωσιάσει και να δημιουργήσει εξωτικό λουκ.

  • Μέγεθος – Ο καλλιστήμονας είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο φύλλωμά του, με την ελαφρώς εξωτική εμφάνιση, φτιάχνεται από απλά, μακρόστενα φύλλα, με μυτερή άκρη και λεία επιφάνεια. Πάνω σε ιδιαίτερα χαραγμένα κλαδιά. Με χαρακτηριστική εμφάνιση, τα φύλλα παραμένουν μπλε-πράσινα και ελαφρώς αρωματικά, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα μοναδικής ομορφιάς άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη. Ενωμένα πολλά μαζί, σε μεγάλα, κυλινδρικά μπουκέτα, έχουν μεγάλους κόκκινους στήμονες, που ξεχωρίζουν, σχηματίζοντας τριχωτά, κατακόκκινα στολίδια πάνω στο φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με όξινο ή ουδέτρο pH και καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να τον κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του. Φυσικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε και πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.