Η καμέλια είναι ένας μεγάλος κι εντυπωσιακός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Αγαπημένη παγκοσμίως για την μεγαλοπρεπή όψη της και τα θαυμάσια, μεγάλα της άνθη, παραμένει πράσινη και λαμπερή καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολίζοντας τον κήπο που θα φυτευτεί για πολλά χρόνια.

  • Μέγεθος – Η καμέλια είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η καμέλια θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το σκληρό και λείο φύλλωμά της, βαμμένο σε σκούρους πράσινους τόνους, σχηματίζεται από λαμπερά ωοειδή φυλλαράκια, περίπου 7-10 εκατοστών. Μόνιμα πράσινο κι απαράλλαχτο μέσα στις εποχές, διατηρεί τον κήπο στολισμένο συνεχώς.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα, λεία άνθη της εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη, αλλά μπορούμε να τα συναντήσουμε σπάνια και σε άλλες εποχές του έτους. Μοναχικά και μεγάλα, από 6 ως 10 εκατοστά το καθένα, έχουν συνήθως ροζ ή λευκό χρώμα, ενώ μπορεί να συναντήσουμε ποικιλίες με κόκκινούς, φούξια ή και κίτρινους χρωματισμούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, προτιμώντας τα όξινα ή ουδέτερα χώματα με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στον παγετό και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 ή -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλα παρτέρια, φράκτες και ψηλές μπορντούρες ή εντυπωσιακά φυτικά χωρίσματα, άκρες του κήπου και όρια κτιρίων, εισόδους, μπαλκόνια, ζαρντινιέρες ή υπερυψωμένα παρτέρια, αστικούς κήπους, εξοχικές συνθέσεις αλλά και κήπους χαμηλής συντήρησης.