Καμέλια σασάνγκουα ή Αγριοκαμέλια (Camelia sasangua)

Η καμέλια σασάνγκουα ή αγριοκαμέλια, είναι ένας φανταστικός διακοσμητικός θάμνος, με καταπράσινο λαμπερό φύλλωμα και μοναδικής ομορφιάς άνθη. Ανθεκτική σε αντίξοες συνθήκες, προσαρμοζεται πολύ καλά, χαρίζοντας στον χειμωνιάτικο κήπο ζεστά χρώματα και εκπληκτικό λουλουδένιο άρωμα.

  • Μέγεθος – Η καμέλια σασάνγκουα ή αγριοκαμέλια, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,8 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το σκληρό και λείο φύλλωμά της, σχηματίζεται από λαμπερά ωοειδή φυλλαράκια. Ξεκινώντας από χάλκινο-μπρονζέ χρώμα που αναπτύσσεται σε σκούρο πράσινο, παραμένει απαράλλαχτο μέσα στις εποχές, διατηρώντας τον κήπο στολισμένο συνεχώς.
  • Άνθη – Τα σαγηνευτικά άνθη της εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο κα μέσα στο χειμώνα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές ποικιλίες του είδους αυτού, με μονές ή διπλές σειρές πετάλων και διαφορετικά χρώματα. Σε μια ανθοφορία που διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες, τα άνθη θα χαρίσουν στον χειμωνιάτικο κήπο ζεστά χρώματα και ένα εξαιρετικό λουλουδένιο άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, προτιμώντας τα όξινα ή ουδέτερα χώματα με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ακόμα, μπορεί να αντέξει ελαφρώς και την εδαφική αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλα παρτέρια, φράκτες και μπορντούρες ή εντυπωσιακά φυτικά χωρίσματα, άκρες του κήπου και όρια κτιρίων, εισόδους, μπαλκόνια, ζαρντινιέρες ή υπερυψωμένα παρτέρια, αστικούς κήπους, εξοχικές συνθέσεις αλλά και κήπους χαμηλής συντήρησης.