Η καρίσσα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Νότια Αφρική. Γνωστή για την καλή της εμφάνιση όλες τις εποχές του χρόνου, τα ολόλευκα άνθη με άρωμα πορτοκαλιού και τους διακοσμητικούς, εδώδιμους καρπούς της, είναι πολύ δημοφιλής σαν φυτό εδαφοκάλυψης. Ανθεκτική στο άνεμο και τις παραθαλάσσιες συνθήκες, ταιριάζει ακόμη ιδανικά στον νησιώτικο κήπο ή στο εξοχικό κοντά στη θάλασσα.

  • Μέγεθος – Η καρίσσα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το καταπράσινο φύλλωμά της, φτιαγμένο από σκληρά, λαμπερά φύλλα, αναπτύσσεται γρήγορα, στηριγμένο σε αγκαθωτούς βλαστούς με αγκάθια σε σχήμα “Υ”. Σκούρο στην πάνω πλευρά του και ανοιχτότερο στην κάτω επιφάνεια, συχνά χρωματίζεται με επιπλέον κόκκινες περιοχές, ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον καυτό ήλιο. Μόνιμα διακοσμητικό μέσα στις εποχές, απελευθερώνει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό όταν τραυματίζεται.
  • Άνθη – Τα υπέροχα λουλούδια της καρίσσας εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Σαν λευκά αστεράκια, μέχρι 3,5 εκατοστά σε διάμετρο, είναι ελαφρώς τριχωτά στο εσωτερικό τους, ενώ έχουν ένα εξαιρετικό άρωμα πορτοκαλιού. Ωριμάζοντας, σταδιακά μετατρέπονται σε μεγάλους, οβάλ καρπούς, με έντονο κόκκινο-μωβ χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Καλύτερη ανάπτυξη έχει όταν φυτεύεται σε γόνιμα χώματα, πλούσια σε οργανική ουσία.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στον άνεμο και τις αλμυρές, παραθαλάσσιες συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Κάθε άνοιξη μπορούμε να την ενισχύουμε, εμπλουτίζοντας το χώμα της με την προσθήκη κομπόστ. Την ίδια εποχή, μπορούμε ακόμα να την κλαδέψουμε, δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, εδαφοκαλύψεις, αμμόλοφους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.