Καρυόπτερη (Caryopteris clandonensis)

Η καρυόπτερη είναι ένα μαγευτικό διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Ανήκει στην οικογένεια των περισσότερων γνωστών μας βοτάνων, συγκεντρώνοντας αρκετά από τα χαρακτηριστικά τους, όπως το γκριζο-πράσινο φύλλωμα, την αντοχή στην ξηρασία και την χαμηλή φροντίδα. Το προσωπικό της χαρακτηριστικό: τα έντονα μπλε άνθη της που διαρκούν από το καλοκαίρι ως και τις αρχές φθινοπώρου.

  • Μέγεθος – Η καρυόπτερη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 150 εκατοστά σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η καρυόπτερη θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα, μυτερά φυλλαράκια της, βαλμένα πυκνά γύρω από τους όρθιους βλαστούς της, σχηματίζουν ένα όμορφο γκριζο-πράσινο φύλλωμα. Ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής, το φύλλωμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες, πέφτει για να επανέλθει με τις ζέστες της άνοιξης.
  • Άνθη – Τα μικρά σκούρα μπλε άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Πολλά μαζί, διατεταγμένα στις κορυφές των όρθιων βλαστών της, δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα που διακοσμεί κάθε γωνιά του κήπου όπου την βρίσκουμε.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ξηρό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 ή -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε νωρίς την άνοιξη ή μόλις τελειώσει η περίοδος των παγετών. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, μπορούμε ακόμη να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, φυτικούς φράκτες, φυσικά χωρίσματα, άκρες του κήπου ή των μονοπατιών, εισόδους, μπαλκόνια και αστικούς ή εξοχικούς κήπους με λίγες απαιτήσεις.