Κεάνωθος ή Κυάνανθος (Ceanothus sp.)

Ο κεάνωθος ή κυάνανθος είναι ένα γένος διακοσμητικών θάμνων, με εξαιρετικό, πράσινο λαμπερό φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και μοναδικά άνθη σε λευκό, μπλε, μωβ και λιλά χρώμα. Εξαιρετικός στον κήπο, σε κάποιο κεντρικό σημείο ή στηριγμένος σε έναν φράκτη ή τοίχο, χαρίζει μια εξαιρετικά πλούσια ανθοφορία, ενώ είναι ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία.

  • Μέγεθος – Ο κεάνωθος ή κυάνανθος είναι ένα γένος διακοσμητικών θάμνων, με ύψος που φτάνει από 1 έως 6 μέτρα και πλάτος μέχρι και 8 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πυκνό φύλλωμά του, αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, δημιουργώντας υπέροχες πράσινες μάζες. Φτιαγμένο από λαμπερά, σκούρα πράσινα φύλλα, μπορεί να παραμείνει διακοσμητικό, όλες τις εποχές του έτους ή να αποχωριστεί προσωρινά τα κλαδιά, αναλόγως την ποικιλία που θα επιλέξουμε.
  • Άνθη – Τα αξαιρετικά άνθη του φυτού, εμφανίζονται αργά την άνοιξη, μέχρι νωρίς το καλοκαίρι ή μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, αναλόγως ξανά την ποικιλία που επιλέγουμε. Συχνά συνοδευόμενα από ένα ελαφρύ, ευχάριστο άρωμα, μπορεί να χρωματίζονται σε διάφορους τόνους, μεταξύ λευκού, μπλε, λιλά και μωβ.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφο – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Ακόμα, επιβιώνει πολύ καλά σε άγονα και πετρώδη εδάφη, που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να τον κλαδεύουμε, κάθε λίγα χρόνια.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.