Κερατόστιγμα (Ceratostigma plumbaginoides)

Το κερατόστιγμα είναι ένα χαμηλό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από τη δυτική Κίνα. Το γυαλιστερό, πράσινο φύλλωμά του, που αγκαλιάζει το έδαφος καθώς αναπτύσσεται οριζόντια, φωτίζεται από διάσπαρτα μπλε-μωβ αστεράκια, δημιουργώντας ένα πλούσιο, πυκνό χαλί που καλύπτει τον κήπο. Έντονα καλλωπιστικό και αρκετά ασυνήθιστο, είναι η τέλεια ανατροπή για την εδαφοκάλυψη ενός προστατευμένου κήπου.

 

Κοινή ονομασία: Κερατόστιγμα

Λατινική ονομασία: Ceratostigma plumbaginoides

Οικογένεια: Plumbaginaceae

 

  • Μέγεθος – Το κερατόστιγμα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ, δροσερό φύλλωμά του, βαμμένο σε πράσινους και εποχικά κόκκινους-χάλκινους τόνους, αποτελείται από απλά, λεία φυλλαράκια που σχεδόν ακουμπούν το έδαφος. Ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε περιοχής, μπορεί να διατηρήσει τα φύλλα του και το χειμώνα, αν είναι προστατευμένο από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή να τα ρίξει για να εμφανιστούν ξανά την άνοιξη, στις πιο κρύες περιοχές της χώρας μας.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη του, σαν μπλε ή μωβ, μικροσκοπικά αστεράκια, εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και συνήθως διαρκούν μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Πολλά μαζί, μαζεμένα σε μικρά μπουκετάκια, δημιουργούν ένα απίθανο αισθητικά αποτέλεσμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα γόνιμα χώματα, που ποτίζονται συχνά, όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά, ξηρά, ασβεστούχα εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στα αργιλώδη και διαβρωμένα εδάφη και συνήθως δεν συνατνά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Παρόλο που μπορεί να αντισταθεί στο κρύο, ρίχνοντας τα φύλλα του το χειμώνα, δεν μπορεί να αντέξει σε παρατεταμένο παγετό χωρίς κάποια προστασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς είναι ευαίσθητο σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού, το κερατόστιγμα βασίζεται στη φροντίδα μας για να αντεπεξέλθει σε έναν δύσκολο χειμώνα. Στις περιοχές με χειμερινούς παγετούς, καλό είναι λοιπόν να εφαρμόζουμε μια καλή στρώση εδαφοκάλυψης πάνω από το φυτό, για να το βοηθήσουμε να προστατευτεί από το κρύο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, όπου θα καλύψει το κενό ανάμεσα σε μικρά φυτά και βολβούς, σαν εδαφοκάλυψη ημισκιερών σημείων του κήπου, κάτω από θάμνους και δέντρα, για βραχόκηπους, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, ακόμη και γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι μας.