Το κέστρο είναι ένας υπέροχος θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, με καταγωγή από το Μεξικό. Στολισμένος με πλούσιο, σκουροπράσινο φύλλωμα και πανέμορφα κόκκινα – βιολετί άνθη, παραμένει έντονα διακοσμητικός σχεδόν όλη τη χρονιά, παράγοντας λουλούδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Κοινή ονομασία: Κέστρο

Λατινική ονομασία: Cestrum elegans

Οικογένεια: Solanaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του κέστρου ξεκινά από τα 1,8 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 3 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται κι αυτό από 1,8 μέχρι 3 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο, δροσερό φύλλωμά του, στηρίζεται σε ευλύγιστα “τριχωτά” κλαδιά, που λυγίζουν στα πλάγια με χάρη, δίνοντας το εφέ της κίνησης. Λεία και μυτερά στην άκρη, τα φύλλα βάφονται σκούρα πράσινα, με απαλές τρίχες στο περίγραμμα και παραμένουν διακοσμητικά καθόλη τη διάρκεια του έτους.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του κέστρου, κόκκινα βιολετί, με ένα στενό, σωληνοειδή λαιμό, σχηματίζουν μικρά μπουκέτα που συγκρατιούνται στις άκρες των λυγισμένων κλαδιών. Στα ζεστά κλίματα η άνθησή του είναι σχεδόν συνεχής, αν και η εντονότερη περίοδος ανθοφορίας παραμένει την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο προς μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι απλή αφού συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε μικρούς κήπους μπορεί να θέλουμε να το κλαδεύουμε αυστηρότερα, καθώς το μέγεθός του αυξάνεται γρήγορα. Για να εξασφαλίσουμε περισσότερα άνθη αλλά και μια συνεχιζόμενη ανθοφορία, δεν ξεχνάμε να το βοηθάμε με νερό, στις πιο ζεστές ημέρες του έτους.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, θερμοκήπια, μπαλκόνια αλλά και ζεστούς κήπους, Μεσογειακού, εξοχικού ή νησιώτικου στυλ