Το κολεόνημα είναι ένας πανέμορφος, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Νότια Αφρική. Στολισμένος με ένα λεπτό, ανοιχτόχρωμο φύλλωμα, από πυκνές, μικροσκοπικές βελόνες, χαρίζει υπέροχα ροζ λουλουδάκια, σαν μικροσκοπικά αστέρια. Ανθεκτικό στην ξηρασία και με υπέροχη φυσική ανάπτυξη, ταιριάζει εξαίσια σε ζεστά παρτέρια ή γραμμές και συστάδες.

 

  • Μέγεθος – Το κολεόνημα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ιδιαίτερο, λεπτό φύλλωμά του, αναπτύσσεται ανέμελα, σε χαμηλό σχετικά ύψος, δημιουργώντας όμορφους, φυσικούς σχηματισμούς. Φτιαγμένο από ανοιχτόχρωμα, μακρόστενα φύλλα, που μοιάζουν με λαχανί βελονίτσες, έχει κατεύθυνση ελαφρώς προς τα πάνω, παραμένοντας πράσινο και διακοσμητικό όλες τις εποχές.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά, μικροσκοπικά ανθάκια του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σαν λουλουδένια αστράκια που ξεπροβάλλουν ανάμεσα απ’τα φύλλα, έχουν ροζ ή κοκκινο-ροζ χρώμα και μέγεθος μόλις ως 1 εκατοστό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε αμμώδη ή πηλώδη εδάφη με ουδέτερο ή ακόμα καλύτερα όξινο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Ωστόσο, μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε την εμφάνιση και το σχήμα του, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα, άρρωστα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά, μετά την άνθηση.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εδαφοκαλύψεις, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.