Κολκβίτσια (Kolkwitzia amabillis)

Η κολκβίτσια είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα. Με ένα πλούσιο, φουντωτό φύλλωμα που μοιάζει να αγκαλιάζει τον κήπο, χαρίζει ζωντάνια και όγκο στις συνθέσεις μας. Το αγαπημένο μέρος της: τα μαγευτικά άνθη της, που εμφανίζονται την άνοιξη, κατακλύζοντας τα κλαδιά, σε λευκό-ροζ και ελαφρώς κίτρινο χρώμα.

  • Μέγεθος – Η κολκβίτσια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 180 εκατοστά έως και 3 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από απλά πράσινα φύλλα, με μακρόστενο σχήμα και λεπτή κατάληξη. Στηριγμένο σε εύκαμπτους βλαστούς, που λιγίζουν γλυκά με το βάρος του φυτού, δημιουργεί την εικόνα ενός θάμνου που αγκαλιάζει τον κήπο. Αλλάζοντας το χρώμα του σε κίτρινο, κατά τη διάρκεια το φθινοπώρου, σταδιακά πέφτει από τα κλαδιά για να επιστρέψει την ερχόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα φανταστικά άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, περίπου τον Απρίλιο με Μαίο. Σε σχήμα καμπανούλας, με λευκό-ροζ χρώμα και κίτρινο λαιμό, κατακλύζουν τα κλαδιά, δημιουργώντας πολλά, πυκνά και φουντωτά μπουκέτα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -30°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς μεγαλώνει, έχει την τάση να δημιουργεί πυκνά κλαδιά, τα οποία εμποδίζουν το ένα το άλλο και δεν αφήνουν τον αέρα και τον ήλιο να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα από το φύλλωμα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να κλαδεύεται σχετικά αυστηρά, κάθε μερικά χρόνια, έτσι ώστε να ανανεωθούν τα κλαδιά της. Αυτό μπορεί να γίνει αμέσως μετά την άνθηση ή και το χειμώνα, αμέσως μετά το πέρας των παγετών. Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανθοφορία της χρονιάς θα χαθεί, όμως το φυτό θα επανέλθει δυνατό για τα επόμενα έτη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, συστάδες και ομαδικές φυτέυσεις, ανοιχτά σημεία και κεντρικές θέσεις ενδιαφέροντος, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια του κήπου, εξοχικούς κήπους και ανθόκηπους χαλαρού στυλ.