Κονβόλβουλος κνέορουμ (Convolvulus cneorum)

Ο κονβόλβουλος κνεόρουμ είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Αγαπημένος τόσο για το ασημένιο του φύλλωμα, όσο και για τα εξαίσια, ρομαντικά του άνθη, φυτεύεται σε κήπους, καλάθια και μπαλκόνια, όπου είναι ανθεκτικός στην ξηρασία αλλά και μερικό κρύο.

 

  • Μέγεθος – Ο κονβόλβουλος κνεόρουμ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πυκνό φύλλωμά του, φτιάχνεται από μικρά, μακρόστενα φύλλα, σχηματίζοντας έναν στρογγυλωπό, χαμηλό θάμνο. Ελαφρώς στρογγυλωπά και με ένα εξαιρετικό ασημένιο-πράσινο χρώμα, διατηρούν την εμφάνισή διακοσμητική όλο το χρόνο.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά άνθη του, σχηματισμένα σαν χωνάκια που κρέμονται από το φύλλωμα, εμφανίζονται την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι. Λευκά, με διακριτικές ροζ λεπτομέρειες, έχουν χρυσοκίτρινο κέντρο και πλάτος ως και 4 εκατοστά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε την εμφάνιση και το σχήμα του, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα, άρρωστα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, ξηρικές συνθέσεις, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.