Κόρνος χρυσίζων (Cornus alba “Aurea”)

Ο κόρνος ο χρυσίζων είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με φουντωτό, πλούσιο φύλλωμα και μοναδικά όμορφο, ξύλινο σκελετό. Το χρυσό, πλατύ φύλλωμά του, που διακοσμεί το φυτό σχεδόν όλο το χρόνο, χρησιμεύει για τη δημιουργία χρωματικών αντιθέσεων, ενώ όταν πέσει το χειμώνα, αποκαλύπτει λείους και λαμπερούς, κατακόκκινους βλαστούς.

  • Μέγεθος – Ο κόρνος ο χρυσίζων είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα -Το ζωηρό και πυκνό του φύλλωμα, σχηματίζεται από πλατιά, ανοιχτόχρωμα φύλλα, χρωματισμένα κίτρινα-πράσινα ή χρυσωπά. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, τα φύλλα του χρυσού κόρνου, αποχωρίζονται το φυτό, για να αποκαλύψουν ένα εκπληκτικό σύστημα κλαδιών, με γυαλιστερή, κόκκινη εμφάνιση.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και νωρίςτο καλοκαίρι. Σε επίπεδα, λευκά μπουκετάκια, καμαρώνουν ανάμεσα από το φύλλωμα, ενώ καθώς ωριμάζουν, δίνουν την θέση τους σε μικρούς, λευκούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με pH ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμά του γίνεται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και σκοπό έχει την δημιουργία καλά σχηματισμένων διακοσμητικών κλαδιών αλλά και πλούσιου φυλλώματος. Είναι αυστηρό και περιλαμβάνει το “συμμάζεμα” του φυτού, χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, κοντά σε μια γερή και σταθερή βάση ξύλου.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σημεία που επικοινωνούν με δασική βλάστηση, γραμμές, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν και ξέφωτα, αστικούς και εξοχικούς κήπους.